Seguretat viària
Activitats d’introducció

Activitat 1: L’ANÀLISI
A partir de l’anàlisi dels següents gràfics sobre l’accidentalitat entre els més joves, contesta les següents preguntes.
- Observa el gràfic 1. Compara el nombre de joves morts i ferits greus en accident de trànsit a Catalunya a l’any 2005 i a l’any 2015. Quina ha estat la diferència?
- Observa el gràfic 2. La taxa de reducció de la sinistralitat dels joves és major a la de la resta d’edats. Aquest és un aspecte positiu o negatiu? Argumenta la resposta.
- Observa el gràfic 3. En quina posició es troba Espanya en la taxa de risc de patir un accident en comparació amb la resta de països d’Europa? És positiva o negativa aquesta posició?
- Tenint en compte les dades que has observat en els gràfics, com creus què ha evolucionat durant aquests últims anys l’accidentalitat entre els més joves a Catalunya?
- Ara observa el gràfic 4. Creus que la problemàtica d’accidentalitat entre els més joves s’ha solucionat?
Activitat 2: LES CAUSES
Observa les següents dades sobre les principals causes que provoquen els accidents de trànsit entre els més joves, i digues si les següents afirmacions són certes o falses.
- El risc més elevat de patir un accident es concentra a les nits, tant els feiners com especialment els caps de setmana i festius, ja que els controls amb resultat positiu en aquests períodes superen àmpliament els que es registren durant les hores del dia.
- Molts dels accidents amb víctimes mortals i ferits greus que succeeixen a la via pública no tenen com a circumstància concurrent el consum d’una o més substàncies psicotròpiques moments abans de l’incident.
- El cànnabis és la substància més present en els controls de trànsit fets als joves de 18 a 24 anys.
- Conduir amb una alteració de conducta limita la capacitat de percepció i d’actuació i alhora aboca necessàriament a comportaments més arriscats que augmenten la probabilitat d’accident.
- Les distraccions també són una de les principals causes d’accident entre els joves i la població en general.
Activitat 3: DETECTEM ELS FACTORS DE RISC
Visualitza el vídeo i a continuació realitza les següents activitats.
Amb tot el grup/classe, feu un brainstorming sobre que us inspira la paraula “adrenalina”. A continuació, creeu una definició del que significa “adrenalina” per a vosaltres i exposeu situacions personals i vivències en què heu experimentat el gust de l’adrenalina.
Per grups reduïts, observeu els diferents factors de risc que poden provocar un accident i relacioneu-los amb les seves possibles conseqüències.