Les tensions entre els vianants i els usuaris de patinets elèctrics i bicicletes han impulsat diversos ajuntaments de les comarques gironines a implementar restriccions i campanyes informatives.

Municipis com Palafrugell, Olot, Banyoles, Figueres, Blanes o Girona han pres mesures per millorar la convivència entre vianants i els vehicles de mobilitat personal (VMP).

Algunes de les mesures adoptades per millorar la convivència als carrers

Palafrugell: Per millorar la coexistència amb els vianants, l’Ajuntament ha prohibit la circulació de patinets elèctrics i bicicletes a la zona comercial del centre del municipi, on els usuaris hauran de baixar dels vehicles i continuar a peu.

Olot: l’Ajuntament també ha aprovat la restricció de patinets i bicicletes al nucli antic, en resposta a l’augment dels conflictes amb els vianants. L’objectiu de la mesura és protegir al vianant donat que les dades de la Policia Municipal assenyalen que de gener de 2022 a mitjans de 2023 es van produir 34 accidents en els quals hi havia implicat un patinet elèctric.

Banyoles: Una prova pilot de l’Ajuntament de Banyoles limita la circulació de bicicletes i patinets al mercat setmanal. S’han instal·lat senyals als accessos indicant als usuaris que baixin dels vehicles en determinades zones.

Figueres: El seu Ajuntament ha activat una campanya informativa i sancionadora per abordar problemes de convivència. Tot i que no es plantegen restriccions totals als patinets al centre del municipi,  ho estan valorant en zones de vianants específiques on es demani baixar de la bicicleta o del patinet.

Blanes: de moment, l’Ajuntament espera de l’homologació del Ministeri per als VMP abans de decidir restriccions. Actualment, està prohibit que circulin per les zones de vianants i, en cas que no hi hagi un altre remei, no es pot superar la velocitat a la qual circulen els vianants.

Girona: per ara l’Ajuntament no preveu mesures i des de l’Associació de Veïns del Barri Vell assenyalen la necessitat que els usuaris compleixin les normes de circulació i l’ordenança municipal que prohibeix circular contra direcció i per les voreres i espais de vianants.

Darreres mesures normatives: certificat de circulació

A més de les restriccions locals, des de gener de 2024, els usuaris de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal han de disposar d’un certificat de circulació obligatori. Aquest certificat, que ha de ser emès per entitats acreditades, garanteix que el vehicle compleix amb els requisits legals i busca reduir la sinistralitat.

En aquest article expliquem el contingut del certificat de circulació dels vehicles de mobilitat personal.

Regulació Europea

A Europa hi ha una creixent atenció en la necessitat d’adaptar les ciutats a les noves formes de mobilitat sostenible i en la regulació uniforme per als VMP.

Malgrat les limitacions, l’ús de patinets elèctrics i vehicles de mobilitat personal  cal destacar que el seu ús és beneficiós tant pel medi ambient com per la salut de les persones, sempre que s’utilitzin amb seguretat i respecte.

JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Noves mesures a Barcelona per millorar la convivència entre bicicletes, patinets i vianants

Barcelona, una ciutat constantment en transformació per adaptar-se als canvis en la mobilitat urbana, està implementant noves mesures per millorar la convivència entre els diferents actors del trànsit. Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de senyals en diversos punts estratègics de la ciutat, que indiquen als usuaris de bicicletes i patinets la necessitat de baixar dels seus vehicles i continuar la ruta a peu en zones específiques.

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí