El mes d’octubre la Comissió Europea va anunciar els guanyadors dels Premis Ciutats Verdes Europees 2025 a Tallinn, Estònia, la Capital Verda Europea d’aquest any.

Vílnius (Lituània) ha estat proclamada la Capital Verda Europea de 2025, mentre que els títols de Fulla Verda Europea 2025 per a ciutats més petites han estat atorgats a Viladecans (Espanya) i Treviso (Itàlia).

El Comissari d’Assumptes Ambientals, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, ha felicitat Vílnius, Viladecans i Treviso pel seu treball en la millora de la sostenibilitat i el benestar dels seus habitants. Ha destacat la importància de les accions de les ciutats per abordar els reptes ambientals, especialment en un context d’extrems meteorològics causats pel canvi climàtic.

Vílnius, Capital Europea Verda 2025

Vílnius ha guanyat el reconeixement com a Capital Verda Europea 2025 per la seva visió clara i accions concretes per reduir les emissions, afavorint les fonts d’energia renovable i millorant la infraestructura de calefacció. La ciutat també ha demostrat un fort compromís amb la felicitat dels residents, promovent iniciatives per a un aire i aigua més nets, la preservació de la biodiversitat i l’augment d’espais verds. L’ús innovador de la tecnologia per al compromís ciutadà també ha estat un punt fort en el seu camí cap a la sostenibilitat.

Viladecans i Treviso, Fulla Verda Europea 2025

Tant Viladecans com Treviso han destacat per les seves estratègies úniques per aconseguir la transició cap a un futur més verd. Viladecans ha estat reconeguda per la seva aproximació positiva i entusiasta per inspirar el canvi de comportament, mentre que Treviso ha impressionat pel seu compromís amb la narració, la comunicació intergeneracional i l’ús de la gamificació per atraure els joves.

Un dels trets diferenciadors de Viladecans és haver sabut preservar i millorar els cinc ecosistemes i la biodiversitat que contenen els poc més de cinc kilòmetres del seu terme municipal: la zona forestal, urbana, la plana deltaica, la maresma i la zona dunar.

Els premis econòmics atorgats a aquestes ciutats guanyadores demostraran un suport significatiu per a les seves futures iniciatives de sostenibilitat. Aquest reconeixement s’ha convertit en un catalitzador per a un canvi positiu, inspirant altres ciutats a treballar cap a un futur més verd i sostenible per als seus ciutadans.

El concurs, que va comptar amb la participació de 14 ciutats, va ser avaluat per un panell d’experts en sostenibilitat urbana i un jurat internacional format per representants de diverses organitzacions europees. Aquest reconeixement subratlla el paper crucial de les ciutats en la implementació del Pacte Verd Europeu i la importància de construir aliances per a un futur sostenible i saludable per a tothom.

JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Nova AppTMB amb més opcions de mobilitat sostenible

L’aplicació de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha estrenat una nova versió que inclou d’altres serveis de mobilitat sostenible, oferint als passatgers una àmplia oferta de solucions de mobilitat, en funció de les seves necessitats de viatge.
A més de millorar el disseny i l’experiència d’usuari, l’aplicació permet disposar d’informació de l’estat del servei. 

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí