La Setmana Europea de la Mobilitat de 2023 es va enfocar sota el lema “Combina i mou-te!” per tal de conscienciar sobre la necessitat de moure’ns de manera sostenible i utilitzar la intermodalitat en benefici de la salut de les persones i del medi ambient.

Dins d’aquest context, exposem a continuació quatre exemples inspiradors que marquen pautes per a un futur urbà més saludable i respectuós amb el medi ambient.

Programa Reactivity

A les ciutats de Braga (Portugal) i Lecce (Itàlia), l’innovador programa REACTIVITY està revolucionant la mobilitat urbana, prioritzant el transport públic, la bicicleta i la mobilitat a peu.

REACTIVITY recompensa els usuaris amb incentius econòmics, fomentant l’adopció d’opcions sostenibles. El més destacat d’aquest programa és la seva capacitat per recopilar dades en temps real, permetent als governs locals prendre decisions informades sobre la planificació urbana i el trànsit.

School Streets

A Londres, la iniciativa School Streets, implementada des del 2017, busca millorar la qualitat de l’aire i la seguretat dels escolars.

Restringint temporalment el trànsit durant les hores punta d’entrada i sortida d’estudiants, aquesta mesura ha demostrat reduccions significatives del 23% en la contaminació per diòxid de nitrogen a prop de les escoles. School Streets destaca la importància d’involucrar la comunitat en la promoció d’hàbits de mobilitat saludable.

Paris Respire

Per a reduir la dependència de l’automòbil i millorar la qualitat de l’aire, Paris Respire és la iniciativa de la capital francesa que tanca temporalment alguns carrers els diumenges i festius des del 2015.

Aquesta iniciativa va més enllà de la reducció d’emissions perquè es generen oportunitats d’oci i esbarjo a l’aire lliure per tal que residents i visitants gaudeixin d’una ciutat més animada, tranquil·la i respirable.

Pla ciclista

Viena aborda el desafiament del transport i les emissions amb un ambiciós Pla Ciclista. Amb 30 projectes d’infraestructura i 20 quilòmetres de carrils bici programats per al 2023, la ciutat promou l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible.

La xarxa ciclista de Viena, en constant expansió, abasta 1.654 quilòmetres i ofereix diverses rutes per als ciclistes. La ciutat destina 100 milions d’euros per adaptar-se al canvi climàtic i té com a objectiu que el 80% dels desplaçaments es realitzin en bicicleta, transport públic o a peu per al 2025.

Aquestes iniciatives destaquen el compromís de diverses ciutats europees amb la mobilitat sostenible.

Des de programes innovadors fins a mesures que involucren la comunitat, aquests exemples inspiradors ofereixen una visió d’un futur urbà més net, saludable i respectuós amb el medi ambient.

JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Noves mesures a Barcelona per millorar la convivència entre bicicletes, patinets i vianants

Barcelona, una ciutat constantment en transformació per adaptar-se als canvis en la mobilitat urbana, està implementant noves mesures per millorar la convivència entre els diferents actors del trànsit. Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de senyals en diversos punts estratègics de la ciutat, que indiquen als usuaris de bicicletes i patinets la necessitat de baixar dels seus vehicles i continuar la ruta a peu en zones específiques.

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí