Imatge: Stepvial

 

La falta d’il·luminació és un dels factors que provoquen més atropellaments en els passos de vianants, on es produeixen aproximadament el 15% dels atropellaments mortals.

Per a augmentar la seva visibilitat i que els conductors puguin detectar la presència de vianants garantint la seva seguretat, s’estan implantant amb gran força a les ciutats els passos de vianants intel·ligents.

Aquestes noves senyalitzacions substitueixen les clàssiques línies blanques de pintura per tires led que activen la seva il·luminació quan s’acosten al pas els vianants. Per a això, compten amb sensors integrats en l’asfalt que, conjuntament amb els panells led, estan connectats a l’enllumenat públic.

En alguns casos, aquest sistema es complementa també amb pals de led verticals per a alertar encara més els conductors.

Per motius de seguretat, aquests passos de vianants ofereixen uns nivells d’enlluernament més aviat baixos, de manera que la seva llum blanca garanteix uns nivells de confort visual agradables tant per a vianants com per a conductors.

A Catalunya, entre d’altres, ciutats com Lleida, Manresa, Vic, L’Ampolla, Pobla de Mafumet, Cambrils, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Castelldefels, Calonge, Terrassa o Ametlla de Mar, ja compten amb passos de vianants intel·ligents en algunes de les seves vies públiques.

A més de passos de vianants, aquests nous sistemes viaris il·luminats s’estan implantant també en carrils bici, glorietes o plataformes de les ciutats.