L’any 2021, els col·lectius vulnerables de la mobilitat (vianants ciclistes i motoristes), van registrar un total de 101 víctimes mortals. Segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT), aquestes dades suposen que més de la meitat de les víctimes mortals al conjunt de Catalunya pertanyen a aquests col·lectius, concretament en zona interurbana representen el 47,4% i en zona urbana el 69,8%.

En zones interurbanes, els col·lectius vulnerables sumen 64 víctimes mortals. I en zones urbanes 37 víctimes.

Si considerem les víctimes mortals en el cas de vianants, a les zones interurbanes es van produir 14 atropellaments mortals (un 16,7% més que el 2019), mentre que a les zones urbanes van ser 17 atropellaments mortals (12 menys que en el 2019). En total, 31 vianants produïts el 2021.

Pel que fa a les accions dirigides als col·lectius vulnerables, el SCT destacar les relatives als vianants, ja que hi ha hagut un increment de la mortalitat a les carreteres interurbanes. Concretament, es proposa una campanya informativa sobre la utilització del nou senyal lluminós V-16 que augmenta la seguretat de l’usuari en cas d’haver-se d’aturar a la carretera i de com actuar amb seguretat en una situació d’avaria o accident, en què el conductor passa a ser un vianant.

L’any 2021, un total de 188 persones van morir en 179 accidents de trànsit al conjunt de la xarxa viària catalana, un 22,3% menys de víctimes mortals i un 21,5% menys de sinistres mortals que el 2019. Convé destacar que s’ha establert el 2019 com a any de comparativa, atès que l’any anterior, el 2020, arran de la pandèmia i la repercussió en la mobilitat i la sinistralitat, es considera un any invàlid per a les estadístiques.

Pel que fa als ferits greus, al llarg del 2021 se’n van registrar 1.450, un total de 589 en carretera i 861 en zona urbana. Tot i la xifra elevada, respecte al 2019 s’ha registrat un descens del 14,1%, atès que aquell any hi va haver 1.689 persones que van resultar ferides de gravetat en accident de trànsit i un 27,7% menys que el 2010.

JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Noves mesures a Barcelona per millorar la convivència entre bicicletes, patinets i vianants

Barcelona, una ciutat constantment en transformació per adaptar-se als canvis en la mobilitat urbana, està implementant noves mesures per millorar la convivència entre els diferents actors del trànsit. Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de senyals en diversos punts estratègics de la ciutat, que indiquen als usuaris de bicicletes i patinets la necessitat de baixar dels seus vehicles i continuar la ruta a peu en zones específiques.

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí