Els ciclistes enquestats qualifiquen amb un aprovat just la seguretat a la xarxa ciclista de Barcelona, segons ens informa el “5è Baròmetre RACC de la mobilitat ciclista a Barcelona i als seus accessos”.

Aquest estudi presentat pel RACC analitza la situació de la mobilitat ciclista a la ciutat de Barcelona.

Segons l’estudi, l’ocupació indeguda dels carrils bici genera una sensació de major risc entre els ciclistes. La presència de vehicles aturats, estacionats o circulant pels carrils bici és una de les situacions que provoca una major sensació de risc entre els ciclistes. A més, un alt percentatge de ciclistes ha patit avançaments imprudents i no se sent segur compartint carril amb els autobusos en els carrers de 30 km/h.

Els ciclistes enquestats qualifiquen la seguretat de la xarxa ciclista de Barcelona amb un aprovat just, però tenen una experiència més positiva en el seu recorregut en bicicleta per la ciutat. Malgrat que s’hagi incrementat la infraestructura ciclista en un 22% respecte a l’any anterior, el 90% dels ciclistes no troba una xarxa ciclista contínua en el seu trajecte habitual.

Pel que fa al compliment dels límits de velocitat, en general els ciclistes respecten els límits en els carrers de 30 km/h. No obstant això, en passejos compartits, plataformes úniques i carrils bici a la vorera, la majoria dels ciclistes supera la velocitat permesa.

En general, hi ha un compliment generalitzat de l’ús dels elements de seguretat obligatoris. S’observa que un 57% dels ciclistes adults utilitza casc tot i no ser obligatori més enllà dels 16 anys.

Respecte al sistema de bicicleta pública (Bicing), l’estudi mostra que el 50% dels usuaris estaria disposat a utilitzar-lo per a desplaçaments a la metròpoli si hi hagués una continuïtat en el servei.

L’estudi ressalta que un 62% dels ciclistes se senten vulnerables quan circulen en bicicleta per Barcelona i els seus voltants. Aquesta sensació de vulnerabilitat pot ser atribuïda a factors com la presència de vehicles aturats o circulant pels carrils bici.

Pel que fa al perfil i els hàbits dels ciclistes a Barcelona, la majoria són joves, treballadors i estudiants. La majoria utilitza la seva pròpia bicicleta, però hi ha un percentatge considerable que utilitza serveis de bicicletes compartides com el Bicing.

L’estudi també revela que la infraestructura ciclista actual no satisfà la majoria dels ciclistes enquestats. Tot i l’ampliació de la xarxa ciclista, un 91% dels ciclistes no troba una infraestructura adequada en tot el seu trajecte habitual. A més, s’observa un increment de comportaments de risc entre els ciclistes, com passar semàfors en vermell o no senyalitzar els girs. Malgrat això, els ciclistes enquestats puntuen la seva conducta cívica amb una mitjana de 6,2.

La sinistralitat i el coneixement de la normativa de circulació també queden destacats a l’estudi. Un percentatge important de ciclistes afirma haver patit accidents, però es nota una reducció respecte a l’any anterior. També es ressalta la necessitat de millorar l’educació viària i fomentar el coneixement de la normativa de circulació.

El RACC fa diverses recomanacions per millorar la mobilitat ciclista a Barcelona

Algunes d’aquestes recomanacions inclouen promoure una xarxa ciclista contínua i segura, millorar la infraestructura existent, fomentar la formació i el coneixement de la normativa, oferir incentius per a l’ús de la bicicleta i millorar el servei públic de bicicletes.