El RACC, amb l’objectiu d’impulsar una mobilitat més segura i sostenible, ha creat la Bicipèdia RACC (www.bicipediaracc.cat), la primera enciclopèdia virtual de bicicletes elèctriques. Amb aquest portal, que apropa el coneixement i les opcions del mercat de la bici elèctrica als ciutadans, el Club reforça el seu perfil de Club de Serveis a la Mobilitat.

D’aquesta manera l’entitat amplia els seus serveis per a la nova mobilitat i avança concretament en l’àmbit de la bicicleta urbana, en el qual treballa des de fa uns anys duent a terme diferents projectes com ara els Punts Bici (les estacions d’autoreparació del Club), l’assistència mecànica a través d’una nova modalitat del carnet de soci, RACC Bici, i CityTrips, l’aplicació mòbil que aglutina tota l’oferta de transport urbà i que també integra informació dels carrils bici de Barcelona; a la vegada que continua dedicant els seus esforços a estudiar el comportament dels ciclistes i consolida la seva comunitat d’usuaris, HolaBici.

En un moment en què les bicicletes s’han convertit en una de les maneres més segures de moure’s a les ciutats per evitar el contagi de la Covid-19 i a l’hora ser molt respectuosa amb el medi ambient i en què ajuntaments de tot el món estan habilitant més espais per a la seva circulació, l’interès per aquest mode de transport ha crescut entre molts ciutadans. Així, per exemple, durant el mes de maig d’aquest any, les cerques a Google de bicicletes elèctriques s’han disparat i han assolit els nivells més alts dels darrers 5 anys. Particularment els darrers tres mesos a l’Estat Espanyol s’han doblat i a nivell mundial s’han quadruplicat.

Si bé aquest interès ha crescut especialment durant aquests dies, coincidint amb el progressiu desconfinament, també és cert que es tracta d’una tendència que es ve manifestant des de fa anys. Des del 2010 és el mitjà que més creix a Barcelona, on s’ha incrementat un 79%. En aquest sentit, i tot i només representar el 3,3% del repartiment modal, el 36% d’usuaris estaria disposat a canviar de mode de transport cap a la bicicleta, més del doble que el 2018 (on només el 15% estaven disposats a fer aquest canvi), segons l’últim Baròmetre RACC del Ciclista Urbà a Barcelona (2019).

D’altra banda, les bicicletes elèctriques és el sector que més creix dins el mercat ciclista, amb un total de 111.297 vehicles venuts el 2018, el que representa un increment del 54,52% respecte a l’any anterior segons dades de la Asociación de Marcas y Bicicletas de España (AMBE).

LA BICIPÈDIA RACC, ENCICLOPÈDIA VIRTUAL DE LES E-BIKE

Aquestes circumstàncies fan que la Bicipèdia RACC, en què l’entitat portava treballant des de finals del 2019, esdevingui avui més útil que mai per a molts ciutadans que estan plantejant-se comprar una bicicleta.

 • És una eina gratuïta i independent que ofereix a tots els usuaris informació pràctica i valoracions tècniques de més de 1.000 models disponibles al mercat amb un rang de preus que va des dels 300 fins als 12.000 euros.
 • Permet comparar i filtrar els vehicles de més de 100 fabricants en diferents categories: per a ús recreatiu, per recórrer distàncies curtes en l’entorn urbà, per a ús habitual en distàncies mitjanes o per a transport infantil, entre altres.
 • Per altra banda, la plataforma ofereix informació molt precisa a nivell tècnic. La majoria dels productes també incorporen valoracions d’experts per ajudar a l’elecció de l’usuari.
 • S’ha habilitat un espai on els mateixos ciclistes poden puntuar i opinar sobre els diferents
  models.

L’APOSTA DEL RACC PER LA BICICLETA A LA CIUTAT
Actualment, el RACC es consolida com un Club de Serveis a la Mobilitat que ofereix solucions a les persones independentment de la manera com es desplacin a les ciutats en el seu dia a dia, tant si ho fan a peu o en transport públic com si ho fan en bicicleta, en patinet o si circulen en vehicle privat, cotxe o moto. En els darrers anys i en l’àmbit de la bicicleta, ha desplegat un ampli ventall d’iniciatives:

 

 • HolaBici: la comunitat online del RACC que fomenta la cultura de la bicicleta a la ciutat
  HolaBici és la comunitat virtual creada pel Club que va néixer el 2018, compta amb més de 25.000 seguidors a les xarxes socials (Facebook i Instagram) i ofereix informació actualitzada de notícies, novetats i tendències sobre la cultura de la bicicleta urbana.
 • Punts Bici: estacions gratuïtes d’autoreparació de bicicletes
  Els Punt Bici són estacions d’autoreparació de bicicletes d’ús lliure i gratuït que s’ubiquen en llocs estratègics on hi ha un alt volum de bicicletes i altres mitjans de transport públic. Estan equipats amb les eines necessàries perquè els usuaris puguin fer petites reparacions i tasques de manteniment a les seves bicicletes, com inflar les rodes, collar cargols o ajustar els frens. Fins ara, el RACC ha instal·lat 11 Punts Bici a Barcelona, Girona, Sant Cugat del Vallès, Esplugues de Llobregat i Rubí, i 5 d’ells estan situats en estacions de Ferrocarrils de la Generalitat.
 • CityTrips, aplicació mòbil que agrega tota l’oferta de transport públic i de vehicles compartits
  L’aplicació mòbil CityTrips, desenvolupada pel RACC, posa a l’abast dels usuaris totes les opcions de mobilitat, incloent-hi transport públic i vehicles compartits. Entre l’oferta disponible es troben tots els operadors de bicicletes compartides que operen a les principals ciutats de l’Estat, així com els carrils bici i estacionaments disponibles per a aquest mitjà de transport.
 • RACC Bici: Assistència mecànica per a la bicicleta
  En els darrers dos anys, el Club ha ampliat la seva oferta de serveis amb noves modalitats del carnet del RACC, com RACC Bici, que ofereix assistència i protecció a les persones que es desplacen en aquest mode de transport: reparacions al lloc de l’avaria, consultes mèdiques, assistència personal i sanitària, assistència jurídica i assegurança de responsabilitat civil.
 • Baròmetre del ciclista urbà
  Des de fa dos anys el RACC presenta anualment el Baròmetre RACC del Ciclista Urbà a Barcelona, un estudi que analitza els hàbits i l’opinió de les persones que es desplacen en bicicleta per la ciutat. Amb aquests treballs, el RACC analitza la situació de la bici des del punt de vista de l’usuari, amb l’objectiu d’identificar els aspectes a millorar i l’evolució del darrer any, afavorir la convivència entre els diferents modes de transport i garantir la seguretat de tots.
  Bicis per als treballadors del RACC
  L’entitat compta amb un servei gratuït de bicicletes elèctriques compartides per als seus empleats. D’aquesta manera, el Club ofereix als treballadors una alternativa neta, àgil i saludable per als desplaçaments per la ciutat en horari laboral, ja siguin per motius professionals o personals.
JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Noves mesures a Barcelona per millorar la convivència entre bicicletes, patinets i vianants

Barcelona, una ciutat constantment en transformació per adaptar-se als canvis en la mobilitat urbana, està implementant noves mesures per millorar la convivència entre els diferents actors del trànsit. Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de senyals en diversos punts estratègics de la ciutat, que indiquen als usuaris de bicicletes i patinets la necessitat de baixar dels seus vehicles i continuar la ruta a peu en zones específiques.

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí