L’Ajuntament de Barcelona preveu actuar aquest any i el vinent en prop d’un centenar de centres educatius més en el marc del programa Protegim les Escoles per tal de convertir els accessos en llocs de trobada segurs i saludables.

Així, se superarà l’objectiu marcat inicialment d’arribar a les 200 escoles durant l’actual mandat, és a dir, una de cada tres de la ciutat. D’aquesta manera, milers de nens i nenes i famílies disposaran d’un espai urbà pacificat amb un aire de més qualitat, més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll.

Amb les intervencions es vol donar resposta a les demandes ciutadanes de protegir prioritàriament els nens i nenes de la ciutat i fer de les escoles i el seu voltant un lloc segur i ple de vida. I es consolidarà un model de ciutat on les escoles esdevenen punts neuràlgics i d’especial atenció a l’espai públic.

En concret, s’aprovarà un primer paquet dels projectes executius de les intervencions en 54 centres educatius, que significaran una millora molt important de l’espai que utilitzen la comunitat educativa i el veïnat. Això es traduirà en intervencions per convertir 14 carrers amb prioritat per al vianant i eliminar dos carrils de circulació, i permetran un guany de 16.000 m² d’asfalt que passaran a ser espais d’estada amb bancs i elements de joc.

A banda, en 15 escoles s’ampliarà la vorera, en 5 es guanyaran xamfrans i en 16 es faran actuacions concretes vinculades a la senyalització i a la millora de l’entorn, amb elements com noves jardineres, passos elevats, semàfors i zones d’estada. Les obres s’iniciaran el novembre i es preveu que finalitzin el gener de 2023. S’aprofitaran les vacances de Nadal per fer les actuacions que afectin més el desenvolupament normal de l’activitat educativa.

A més, en els mesos vinents s’afegiran fins a 35 actuacions més al paquet de 2022 i 2023, provinents dels Districtes i d’actuacions emmarcades en els pressupostos participatius, els eixos verds o la pacificació de l’entorn de l’Escola Rius i Taulet de Gràcia, entre altres.

D’aquest total de 89 intervencions, 73 es realitzaran principalment durant el 2022 i 16 durant el 2023. S’hi invertirà un pressupost de 6,7 milions d’euros i s’arribarà a 41.000 alumnes beneficiats.

El programa Protegim les Escoles va arrancar el gener del 2020 amb la primera pacificació a l’Escola Grèvol, al districte de Sant Martí. Els nous espais que s’han creat des d’aleshores permeten organitzar millor les entrades i sortides, i els veïns i veïnes també fan ús de les zones guanyades. Han tingut molt bona rebuda per part de les comunitats educatives i s’han convertit en una extensió de l’escola en l’espai públic.

Les 216 escoles amb l’entorn pacificat que s’hauran executat en total inclouen 86.000 alumnes, i s’hi haurà destinat una inversió d’uns 16,8 milions d’euros. Les millores hauran arribat a tots els 10 districtes de la ciutat i a 60 barris.

JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Noves mesures a Barcelona per millorar la convivència entre bicicletes, patinets i vianants

Barcelona, una ciutat constantment en transformació per adaptar-se als canvis en la mobilitat urbana, està implementant noves mesures per millorar la convivència entre els diferents actors del trànsit. Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de senyals en diversos punts estratègics de la ciutat, que indiquen als usuaris de bicicletes i patinets la necessitat de baixar dels seus vehicles i continuar la ruta a peu en zones específiques.

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí