L’Ajuntament de Barcelona continua el desplegament del programa Protegim les Escoles, una iniciativa que vol donar resposta a les demandes ciutadanes de protegir de manera prioritària els nens i nenes de la ciutat i fer de les escoles i el seu voltant un lloc segur i ple de vida.

Actualment s’està  intervenint en els 25 escoles i centres educatius previstes aquest any i ja ha definit les 53 en què actuarà el 2021 per millorar-ne els entorns i garantir que siguin segurs i saludables. Són un total de 78 equipaments que disposaran d’un espai urbà pacificat amb un aire de més qualitat, més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll.

La primera pacificació va ser el gener passat a l’Escola Grèvol, a Sant Martí, i a l’estiu es va engegar el paquet de centres previstos per aquest any. A dia d’avui ja se n’ha completat 13, n’hi ha 12 més en obres. En total, a final d’aquest any 9.210 alumnes podran gaudir dels nous espais i s’haurà guanyat 4.400 m2 a l’asfalt, 5 carrers prioritzats al vianant, 38 noves àrees de joc i més mobiliari urbà.

Les actuacions que ja estan en funcionament han tingut una molt bona rebuda per part de les comunitats educatives. S’han convertit en una extensió de l’escola en l’espai públic, i permeten organitzar millor les entrades i sortides i mantenir la distància de seguretat entre alumnes en l’actual situació de pandèmia. A més, els veïns i veïnes fan ús de les zones guanyades.

Pel que fa a les 53 escoles del 2021, que agrupen 17.007 alumnes, ara s’està treballant en la concreció dels projectes executius per poder fer totes les obres entre juliol i agost, aprofitant les vacances escolars. L’elaboració dels projectes es farà de la mà de la comunitat educativa, a través d’un qüestionari inicial i de diverses sessions participatives per identificar bé les necessitats de cada centre.

Les actuacions es basen fonamentalment en tres tipus de mesures: la pacificació del trànsit, la millora de l’habitabilitat i la visibilitat de l’espai.

En paral·lel a les pacificacions previstes, durant el 2021 també s’actuarà de forma coordinada amb els Districtes a tots els entorns de centres educatius de la ciutat –585– per identificar de forma visible per als conductors que s’està a prop d’una escola perquè augmentin l’atenció i redueixin la velocitat. Es pintarà senyalització horitzontal al paviment per col·locar el logo característic d’escola als passos de vianants que donen accés a les entrades, davant de guals amb alta circulació de cotxes i davant els accessos a carrers amb plataforma única.

 

JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Noves mesures a Barcelona per millorar la convivència entre bicicletes, patinets i vianants

Barcelona, una ciutat constantment en transformació per adaptar-se als canvis en la mobilitat urbana, està implementant noves mesures per millorar la convivència entre els diferents actors del trànsit. Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de senyals en diversos punts estratègics de la ciutat, que indiquen als usuaris de bicicletes i patinets la necessitat de baixar dels seus vehicles i continuar la ruta a peu en zones específiques.

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí