Es calcula que prop de la meitat de les morts per accidents de trànsit corresponen a vianants i ciclistes, i aquestes es produeixen amb més incidència a les vies urbanes que a les vies interurbanes.

Per minimitzar aquests accidents de vianants i ciclistes, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha editat la Guia pràctica de facilitats per a la circulació de vianants en zones urbanes. El seu objectiu és que es converteixi en un document de referència per als professionals vinculats a l’arquitectura, l’enginyeria i la planificació urbana, i per a les administracions territorials i a l’hora de dissenyar l’espai urbà amb criteris sostenibles que prioritzin la seguretat.

En termes globals, la guia proposa un conjunt d’accions i recomanacions per tal d’avançar en els següents objectius:

  • Promoure el caminar des d’edats primerenques facilitant l’accés caminant als centres escolars.
  • Eliminar les barreres urbanes.
  • Facilitar zones d’ombra i descans.
  • Crear espais urbans de qualitat, ben il·luminats que convidin a caminar.
  • Facilitar accessos de vianants a empreses i àrees d’activitat.
  • Facilitar l’accessibilitat als mitjans de transport públic.

Entre els diferents aspectes que la Guia recomana tenir en compte a l’hora de planificar les ciutats amb el focus orientat cap a la seguretat dels vianants i ciclistes, assenyala el dels camins escolars. Es proposa que el procés d’elaboració i implantació d’un itinerari escolar ha d’implicar els infants, famílies, escoles, administració local, comerços i associacions. Cada agent ha de tenir un paper diferent, i haurà de ser l’administració local l’encarregada d’implantar el projecte de millora.

JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Noves mesures a Barcelona per millorar la convivència entre bicicletes, patinets i vianants

Barcelona, una ciutat constantment en transformació per adaptar-se als canvis en la mobilitat urbana, està implementant noves mesures per millorar la convivència entre els diferents actors del trànsit. Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de senyals en diversos punts estratègics de la ciutat, que indiquen als usuaris de bicicletes i patinets la necessitat de baixar dels seus vehicles i continuar la ruta a peu en zones específiques.

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí