Sabies que…

Joves i Mobilitat edició 15: Vianants, la mobilitat més sostenible i saludable
Joves i Mobilitat | noia vianant
=

Caminar és el mitjà de transport més natural i propi de l’ésser humà i el més utilitzat.

=

A Barcelona, per exemple, la mobilitat a peu suposa el 42% dels mitjans de transport utilitzats per viatjar.

=

Són els nens i les nenes, al costat dels majors de 75 anys, els que més caminen i són aquests grups d’edat els més vulnerables en la relació amb el trànsit motoritzat.

=

El 52% dels trajectes dels alumnes de Catalunya es fa a peu.

=

El 70% dels alumnes de Catalunya viu a una distància a peu de l’escola inferior a 15 minuts i el 28%, a menys de 5 minuts. Només el 20% dels alumnes resideix a una distància a peu del centre de més de 20 minuts.

=

Els menors espanyols de 14 anys realitzen 17,5 milions de desplaçaments al dia, el 15% del total de desplaçaments quotidians.

=

Caminar és el principal sistema en què es mouen els nens i les nenes a Espanya (63% dels desplaçaments dels menors de 14 anys).

=

El 46% de les morts i el 15% dels ferits dels accidents de trànsit que es produeixen en zones urbanes de Catalunya corresponen a vianants.

=

Dels 22.442 vianants víctimes (morts i ferits) en zones urbanes de Catalunya, l’11,29% corresponen al grup d’edat de 0 a 19 anys.

=

Un de cada tres atropellaments a vianants es produeixen prop dels centres educatius.

=

A 50 km/hora, la possibilitat de perdre la vida en un atropellament és del 70%.

=

El 67% de vianants admet que utilitzen el WhatsApp quan van pel carrer.

=

280.000 vianants moren cada any al món.

=

El 17 d’agost se celebra el Dia Mundial del Vianant.

=

El 6 d’octubre se celebra el Dia Internacional d’Anar Caminat al Col·le.

Un projecte educatiu per reflexionar sobre la mobilitat

El concurs Joves i Mobilitat és un projecte educatiu que va néixer el 2007 per ajudar els estudiants d’entre 12 i 18 anys de Catalunya a reflexionar sobre la responsabilitat i els riscos que implica la conducció d’un vehicle. La profunda transformació de la societat en els últims anys i les implicacions que se’n deriven en termes de seguretat viària, necessitats quotidianes de desplaçaments i protecció de l’entorn han fet evolucionar el concurs cap a una visió molt més completa i transversal del que significa avui la mobilitat.

Per al desenvolupament del concurs, el RACC i el Servei Català de Trànsit ofereixen informació i eines didàctiques que ajuden el professorat a engrescar els alumnes i a treballar conjuntament a l’aula els temes suggerits.

Des del seu naixement, el certamen ha comptat amb la participació de més de 22.000 joves d’entre 12 i 18 anys que han donat la seva visió sobre la mobilitat amb un total de gairebé 15.000 treballs.

JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Noves mesures a Barcelona per millorar la convivència entre bicicletes, patinets i vianants

Barcelona, una ciutat constantment en transformació per adaptar-se als canvis en la mobilitat urbana, està implementant noves mesures per millorar la convivència entre els diferents actors del trànsit. Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de senyals en diversos punts estratègics de la ciutat, que indiquen als usuaris de bicicletes i patinets la necessitat de baixar dels seus vehicles i continuar la ruta a peu en zones específiques.

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí