Sabies que…

Joves i Mobilitat edició 15: Vianants, la mobilitat més sostenible i saludable
Joves i Mobilitat | noia vianant
=

Caminar és el mitjà de transport més natural i propi de l’ésser humà i el més utilitzat.

=

A Barcelona, per exemple, la mobilitat a peu suposa el 42% dels mitjans de transport utilitzats per viatjar.

=

Són els nens i les nenes, al costat dels majors de 75 anys, els que més caminen i són aquests grups d’edat els més vulnerables en la relació amb el trànsit motoritzat.

=

El 52% dels trajectes dels alumnes de Catalunya es fa a peu.

=

El 70% dels alumnes de Catalunya viu a una distància a peu de l’escola inferior a 15 minuts i el 28%, a menys de 5 minuts. Només el 20% dels alumnes resideix a una distància a peu del centre de més de 20 minuts.

=

Els menors espanyols de 14 anys realitzen 17,5 milions de desplaçaments al dia, el 15% del total de desplaçaments quotidians.

=

Caminar és el principal sistema en què es mouen els nens i les nenes a Espanya (63% dels desplaçaments dels menors de 14 anys).

=

El 46% de les morts i el 15% dels ferits dels accidents de trànsit que es produeixen en zones urbanes de Catalunya corresponen a vianants.

=

Dels 22.442 vianants víctimes (morts i ferits) en zones urbanes de Catalunya, l’11,29% corresponen al grup d’edat de 0 a 19 anys.

=

Un de cada tres atropellaments a vianants es produeixen prop dels centres educatius.

=

A 50 km/hora, la possibilitat de perdre la vida en un atropellament és del 70%.

=

El 67% de vianants admet que utilitzen el WhatsApp quan van pel carrer.

=

280.000 vianants moren cada any al món.

=

El 17 d’agost se celebra el Dia Mundial del Vianant.

=

El 6 d’octubre se celebra el Dia Internacional d’Anar Caminat al Col·le.

15a edició del concurs

El concurs Joves i Mobilitat és un projecte educatiu que va néixer el 2007 per ajudar els estudiants d’entre 12 i 18 anys de Catalunya a reflexionar sobre la responsabilitat i els riscos que implica la conducció d’un vehicle. La profunda transformació de la societat en els últims anys i les implicacions que se’n deriven en termes de seguretat viària, necessitats quotidianes de desplaçaments i protecció de l’entorn han fet evolucionar el concurs cap a una visió molt més completa i transversal del que significa avui la mobilitat.

Per al desenvolupament del concurs, el RACC i el Servei Català de Trànsit ofereixen informació i eines didàctiques que ajuden el professorat a engrescar els alumnes i a treballar conjuntament a l’aula els temes suggerits.

Des del seu naixement, el certamen ha comptat amb la participació de prop de 20.000 joves d’entre 12 i 18 anys que han donat la seva visió sobre la mobilitat amb un total de gairebé 13.000 treballs.