#13 edició

El concurs Joves i Mobilitat 2020 premia els millors treballs sobre la seguretat viària en els desplaçaments en bicicleta i patinet

La 13a edició d’aquest concurs ha comptat amb la participació de gairebé 800 alumnes de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, procedents de tot Catalunya.

El concurs Joves i Mobilitat, organitzat pel RACC amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit i dels Departaments d’Interior i d’Educació de la Generalitat de Catalunya, ha lliurat els premis de la seva 13a edició, que enguany ha centrat la seva temàtica en la mobilitat segura dels joves que es desplacen en bicicleta i patinet.

El concurs Joves i Mobilitat té l’objectiu de promoure actituds i valors de mobilitat segura, sostenible i responsable, entre els nois i noies de 13 a 17 anys. Al llarg de la seva trajectòria hi han participat més de 18.000 joves de tot Catalunya que han donat la seva visió sobre la mobilitat en més de 12.000 treballs.

El lliurament de premis, que enguany s’ha celebrat telemàticament, ha comptat amb la participació de Josep Mateu, president del RACC; Miquel Buch, conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya; Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit; i Ramon Grau, subdirector general d’Ordenació Curricular del Departament d’Educació.

Aquest any, alumnes de l’Escola Pia de Mataró, de La Salle de Premià de Mar, i de l’escola Fedac Sant Narcís, de Girona, han estat premiats en les categories d’anunci gràfic, vídeo per a Instagram i projecte de millora de la seguretat viària, respectivament. El jurat ha valorat que els alumnes hagin presentat propostes originals que promouen actituds cíviques i responsables en mobilitat i amb un format i llenguatge entenedors per a un públic jove.

El premi a la classe amb millor participació, tant per la qualitat com per la quantitat de treballs presentats, ha estat pel grup de 3er d’ESO de l’Institut Antoni Cumellas, de Granollers, mentre que la professora Jordina Bartolomé, de l’escola El Carme de Tarragona, ha estat guardonada com a millor docent per la seva dedicació i capacitat de motivació, havent tutoritzat un elevat nombre de treballs amb una alta qualitat.

 

El concurs ha introduït aquest any una nova categoria que reconeix el millor projecte educatiu en mobilitat segura impulsat per un centre docent. El guardó ha estat per a l’Institut Antoni Pous i Argila, de Manlleu, pel seu projecte “Un carril bici! Foment de la mobilitat a l’Institut Antoni Pous i Argila” en què el jurat ha valorat la participació de tota la comunitat educativa en la iniciativa, la seva vinculació internacional i el seu compromís amb la seguretat viària al llarg dels darrers anys.

La majoria de les propostes presentades al concurs han reflexionat sobre la convivència de les bicicletes i els patinets amb la resta de modes de transport i han promogut la seguretat dels usuaris a través de missatges de sensibilització per conscienciar els joves sobre la importància d’adoptar actituds cíviques i responsables. També s’han presentat propostes tecnològiques per afavorir la convivència i la seguretat, així com projectes de millora de la mobilitat en l’àmbit local.

Malgrat la irrupció de la crisi sanitària de la Covid-19, que va arribar al nostre país en l’època en què els alumnes preparen els seus treballs per al concurs, aquesta edició ha comptat amb una alta participació gràcies a l’esforç i a la capacitat d’adaptació que han demostrat tant els joves com els seus professors. El 2020 s’han presentat 768 treballs que han estat elaborats per 732 estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, així com nois i noies membres de casals de joves o centres de lleure, distribuïts en 370 grups procedents de 38 centres educatius de tot Catalunya.

Els guanyadors i finalistes d’aquesta 13a edició del concurs ‘Joves i Mobilitat’ són:

 

Entrega de premis

ANUNCI GRÀFIC

 • Guanyadora: Clara Codina, de 4t d’ESO A de l’Escola Pia de Mataró, pel treball “Recorda. El carrer és de tots”.

Veure treball guanyador

 • Finalistes: Berta Alsina i Emma Martínez, de 3r d’ESO A de l’Institut El Vern de Lliçà de Vall, pel treball “Controla”.

Veure treball finalista

PROJECTE DE MILLORA DE LA SEGURETAT VIÀRIA

 • Guanyadors: Isaac Vila, Joan Font, Carla Gri i Arnau Gusó, de 4t d’ESO de l’escola Fedac Sant Narcís de Girona, pel treball “Pla de convivència entre bicicletes, vianants i vehicles motoritzats”.

Veure treball guanyador

 • Finalistes: Arnau Baeza, Salvi Mateos i Gerai Rodellas, de 3r d’ESO A de l’Institut El Vern de Lliçà de Vall, pel treball “Safezoning”.     

Veure treball finalista

PROFESSOR/A MÉS MOTIVADOR/A

 • Guanyadora: Jordina Bartolomé, de l’escola El Carme, de Tarragona.
 • Finalista: Xiu Duset, de l’Institut Escola La Tordera, de Santa Maria de Palautordera.

VÍDEO PER A INSTAGRAM

 • Guanyadors: Berta Sans, Cristina Palomar, Ana Batiste i Wassima Zarouali, de ​4t ​d’ESO B de La Salle de Premià de Mar, pel treball “Sobre rodes no és una joguina”.

Veure treball guanyador

 • Finalistes: Lluís Eudald Sàrries, Laia González i Taras Grynkiv, de 3r d’ESO de l’escola Fedac de Guissona, pel treball “Només tens una vida, no vulguis guanyar la carrera”.

Veure treball finalista

PROJECTE EDUCATIU EN MOBILITAT SEGURA D’UN CENTRE DOCENT

 • Guanyador: Institut Antoni Pous i Argila, de Manlleu, pel projecte “Un carril bici! Foment de la mobilitat sostenible a l’Institut Antoni Pous i Argila”.

MILLOR CLASSE

 • Guanyadora: 3r d’ESO C de l’Institut Antoni Cumellas de Granollers.
 • Finalista ex aequo: 4t d’ESO de l’Institut Can Jofresa de Terrassa.
 • Finalista ex aequo: 4t d’ESO de l’escola Maristes de Rubí.

Galeria d’imatges

15a edició del concurs

El concurs Joves i Mobilitat és un projecte educatiu que va néixer el 2007 per ajudar els estudiants d’entre 12 i 18 anys de Catalunya a reflexionar sobre la responsabilitat i els riscos que implica la conducció d’un vehicle. La profunda transformació de la societat en els últims anys i les implicacions que se’n deriven en termes de seguretat viària, necessitats quotidianes de desplaçaments i protecció de l’entorn han fet evolucionar el concurs cap a una visió molt més completa i transversal del que significa avui la mobilitat.

Per al desenvolupament del concurs, el RACC i el Servei Català de Trànsit ofereixen informació i eines didàctiques que ajuden el professorat a engrescar els alumnes i a treballar conjuntament a l’aula els temes suggerits.

Des del seu naixement, el certamen ha comptat amb la participació de prop de 20.000 joves d’entre 12 i 18 anys que han donat la seva visió sobre la mobilitat amb un total de gairebé 13.000 treballs.