Repte #17 edició

Les ciutats i la mobilitat

Joves i Mobilitat edició 15: Vianants, la mobilitat més sostenible i saludable
Joves i Mobilitat | persona amb bicicleta
=

Els carrers són més que simples espais per al trànsit de vehicles. Són llocs on les persones conviuen, es comuniquen i aprenen, especialment en termes de mobilitat. Algunes de les raons per les quals els carrers poden ser considerats espais de convivència i aprenentatge en mobilitat són les següents:

1.Interacció social: Els carrers proporcionen oportunitats per a la interacció social entre les persones. Sigui caminant, amb bicicleta o conduint, les persones es troben als carrers i poden interactuar entre si. Això fomenta la convivència i la creació de comunitats més fortes.

2.Aprenentatge de normes i regles: Els carrers són espais on les persones aprenen i apliquen normes i regles de mobilitat. Els vianants aprenen a travessar els carrers de manera segura, els ciclistes aprenen a compartir l’espai amb els vehicles i els conductors aprenen a respectar els límits de velocitat i els senyals de trànsit. Aquestes lliçons de mobilitat s’aprenen a través de l’experiència pràctica als carrers.

3. Experiències sensorials: Els carrers ofereixen una àmplia gamma d’experiències sensorials. Les persones poden observar les diferents maneres de transport, sentir els sons de la ciutat, sentir el vent mentre caminen o munten amb bicicleta, i experimentar la varietat d’olors i colors que es troben als carrers. Aquestes experiències sensorials enriqueixen l’aprenentatge i la comprensió de l’entorn urbà.

4.Espais de trobada: Els carrers poden ser espais de trobada per a esdeveniments comunitaris, activitats culturals i recreatives. Els tancaments de carrers temporals per a vianants i ciclistes, coneguts com a “carrers oberts”, brinden oportunitats perquè les persones es reuneixin, interactuïn i participin en diverses activitats. Aquests espais promouen la convivència, la participació ciutadana i l’aprenentatge col·lectiu.

5.Mobilitat sostenible: Els carrers també poden ser espais d’aprenentatge en termes de mobilitat sostenible. A mesura que les ciutats busquen reduir la dependència dels vehicles privats i promoure maneres de transport més sostenibles, els carrers es converteixen en llocs on s’implementen noves infraestructures i polítiques de mobilitat. Els ciutadans poden aprendre sobre l’ús de bicicletes, el transport públic, la mobilitat compartida i altres alternatives de mobilitat sostenible a través de l’observació i la participació activa als carrers.

En resum, els carrers són espais de convivència en mobilitat a causa de la interacció social, l’aprenentatge de normes i regles, les experiències sensorials, les trobades comunitàries i la promoció de la mobilitat sostenible. Aprofitar aquests aspectes pot contribuir a la creació de ciutats més inclusives, segures i sostenibles.

Un projecte educatiu per reflexionar sobre la mobilitat

El concurs Joves i Mobilitat és un projecte educatiu que va néixer el 2007 per ajudar els estudiants d’entre 12 i 18 anys de Catalunya a reflexionar sobre la responsabilitat i els riscos que implica la conducció d’un vehicle. La profunda transformació de la societat en els últims anys i les implicacions que se’n deriven en termes de seguretat viària, necessitats quotidianes de desplaçaments i protecció de l’entorn han fet evolucionar el concurs cap a una visió molt més completa i transversal del que significa avui la mobilitat.

Per al desenvolupament del concurs, el RACC i el Servei Català de Trànsit ofereixen informació i eines didàctiques que ajuden el professorat a engrescar els alumnes i a treballar conjuntament a l’aula els temes suggerits.

Des del seu naixement, el certamen ha comptat amb la participació de més de 22.000 joves d’entre 12 i 18 anys que han donat la seva visió sobre la mobilitat amb un total de gairebé 15.000 treballs.

JOVES I MOBILITAT REPTE #17
Notícies

Noves mesures a Barcelona per millorar la convivència entre bicicletes, patinets i vianants

Barcelona, una ciutat constantment en transformació per adaptar-se als canvis en la mobilitat urbana, està implementant noves mesures per millorar la convivència entre els diferents actors del trànsit. Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de senyals en diversos punts estratègics de la ciutat, que indiquen als usuaris de bicicletes i patinets la necessitat de baixar dels seus vehicles i continuar la ruta a peu en zones específiques.

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Organitzadors:

RACC Mobility Club | Servei Català de Trànsit

Col·laboradors:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya / Serafí